Abonneren  Inloggen

Het Congres: ‘Stop met gisteren en speel met morgen’

13 december 2023

De 9e editie van Het Congres spoorde de industrie aan vooral in zichzelf te blijven geloven. Maar stilzitten is er niet bij. ‘Je strategie moet sneller veranderen dan de markt!’ Het congres had een duidelijk doel: bedrijven helpen succesvol te ondernemen in tijden van transformatie. VIGC-directeur Jos Steutelings blijft met zijn organisatie op zoek naar manieren om hiertoe de noodzakelijke kennis over te dragen.

Een van de sprekers was Ann Wauters. Zij maakte naam als professioneel basketbalster en speelde onder andere in de VS en met het Olympische team voor België. Tegenwoordig is ze assistent-coach bij Chicago Sky. Ze zet haar sportervaring graag om in levenslessen, die ook ondernemers kunnen toepassen. Een goed gevulde prijzenkast is mooi, maar juist van verloren finales valt veel te leren, aldus Wauters. ‘Daarvoor heb je veerkracht nodig. Dat is geen aangeboren talent – dat kan iedereen leren. Veerkracht is belangrijk om succesvol te kunnen zijn.’ Voor veranderingen is bovendien durf nodig. Net als leiderschap. En visie. Het is daarbij niet nodig de lat altijd direct hoog te leggen: als je het elke dag 1% beter doet, maakt dat na een jaar een enorm verschil.

Leiderschap, visie, expertise

Leiderschap en visie kunnen zich ook vertalen in ‘thought leadership’, legde Louis de Nolf (CEO van Duomedia) uit. ‘Profileer je als expert. Zo zorg je ervoor dat klanten bij vragen als eerste aan u denken voor een antwoord.’ Ook bij Universitas Digital Printing is nagedacht over leiderschap, visie en expertise. Zo'n 3 jaar geleden vroeg Tom van Uffelen aan Marnix Van de Cauter (Xerox) om als ceo het bedrijf te komen versterken. Als ‘twee kapiteins op een schip’ hebben ze inmiddels een goede balans gevonden, waarbij een gezamenlijke visie de leidraad vormt. Van de Cauter: ‘Multinationals zijn net mammoettankers. Maar bij een KMO heeft alles wat je doet ook direct effect.’ Voortdurende innovatie vereist investeringen: ‘Niet alleen in techniek, maar ook in mensen en opleidingen.’

Digitale mindset

Als CFO van Mediahuis weet Kristiaan De Beukelaer hoe het is aan de top. De uitgeverij haalde in 2022 een omzet van ruim een miljard euro. In 10 jaar tijd waren er spectaculaire overnames van onder meer NRC Media en Telegraaf Media Groep. Maar overnames zijn niet genoeg volgens De Beukelaer. Het bedrijf innoveert voortdurend en kiest voor digital first. ‘Krachtenbundeling is de basis om in een zwaar transformerende wereld succesvol te zijn. Wij transformeren al 20 jaar van een traditionele, papiergeoriënteerde business naar een digitale business. De digitale versnelling was een belangrijke drijfveer. Digitaal zijn is een mindset.’

De sector was lange tijd ook product-georiënteerd. Mediahuis besloot om de consument centraal te zetten. ‘Dat is de belangrijkste ommezwaai in onze manier van denken. We verkopen geen bereik meer, we verkopen een publiek. We zetten de intuïtie opzij en zetten data in. Dat is de grondstof voor ons bedrijf.’

Digitaliseren en automatiseren

Congres-presentatrice Mieke Loncke nam het publiek mee naar de praktijk, om te zien hoe bedrijven aan hun succes bouwen. Bijvoorbeeld door digitalisering en automatisering. Thijs Jonckheere (coo van Buromac/ Tadaaz) stelde het scherper: ‘Automatiseren was voor ons een kwestie van overleven, omdat onze traditionele markt aan het verdwijnen was. We moésten die keuze wel maken – daarom bestaan we nu nog.’

Ook creativiteit en productinnovatie zijn onmisbare ingrediënten in een veranderende markt. Guy Lauwers (ceo van DIOSS) waar- schuwde echter voor te veel ‘out of the box’- denken: ‘Denk ook ‘inside the box’. Innovatie moet ook binnen je bedrijf passen. Ook moet het vermarktbaar zijn.’ Jeannot Vereecken (Van De Velde Packaging) schetste nog een specifieke praktische grens aan innovatie: ‘Voedselveiligheid is vaak per land anders wettelijk geregeld. Daar moet je als bedrijf wel steeds rekening mee houden.’

Toekomstscenario’s

‘Maar wat nou als Artificial Intelligence alles veel beter kan?’ vroeg de Nederlandse trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk zich af. Van Hooijdonk is ervan overtuigd dat nieuwe technologie de vooruitgang zal helpen. In razend tempo voerde hij langs ChatGPT, 3D-printen, VR en AR. Hij ziet kansen: ‘Verpakkingen zijn verhalen. Die kun je verrijken met AR, zodat er een mixed reality ontstaat.’ Maar bedrijven moeten wel opschieten. ‘Je strategie moet sneller veranderen dan de markt. Een strategie implementeren vergt zeker 5 tot 8 jaar – dat is te lang.’ Volgens Van Hooijdonk moeten bedrijven durven ‘te stoppen met gisteren en te spelen met morgen’. ‘Bouw toekomstscenario’s. Leid zelf je medewerkers-van-morgen op. Innoveer buiten je bestaande organisatie. Praat met jongeren.’ Stof genoeg dus om tijdens de borrel van Het Congres over na te praten. En er de volgende dag mee aan de slag te gaan.

Tekst: Alex Kunst en Ed Boogaard | Fotografie: Yorgos Fotografie


Geen nieuws missen?

Ontvang wekelijks de gratis nieuwsbrief van PRINTmatters