Abonneren  Inloggen

Papierfabriek Crown Van Gelder in Velsen-Noord failliet

24 januari 2023

Op 24 januari heeft de rechtbank Haarlem de ruim 200 man tellende Nederlandse Crown Van Gelder B.V. in staat van faillissement verklaard. Oorzaken zijn stijging kosten energie en grondstoffen met daar tegenover het teruglopen van het aantal orders en onzekerheid over marktontwikkelingen. De curator onderzoekt een doorstart.

De aanvraag is door de onderneming zelf gedaan. Algemeen directeur Miklas Dronkers schrijft in de brief aan de werknemers, geciteerd door NH Nieuws, dat het ‘ondanks het positieve bedrijfsresultaat over 2022 Crown van Gelder geen oplossing heeft kunnen vinden voor de toegenomen liquiditeitsbehoefte.'

Gestegen kosten en een onzekere markt

Hij voert de gestegen kosten van energie en grondstoffen in combinatie met het teruglopen van het aantal orders en onzekerheid over marktontwikkelingen aan als oorzaken.

Sanering 4 jaar terug

Bij een sanering 4 jaar geleden verloren al vijftig van de toen 290 werknemers hun baan bij de als producent van krantenpapier begonnen fabriek. 'Door de digitalisering van de dagbladen moeten wij onze organisatie aanpassen,’ zei Dronkers toen.

Papier voor inkjet

De papierfabriek produceerde voor een aantal marktsegmenten, zoals de publishingmarkt met ongecoat papier voor laser- en inkjetprint-productie, promotional en transactional papier dat geschikt is voor techniekcombinaties van UV-offset, laser- en inkjetprintproductie en papier voor de packagingmarkt dat geschikt is voor shopping bags tot flexibele verpakkingen.

Doorstart?

Een curator onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart. De ruim 200 personeelsleden zijn op 23 januari op de hoogte gesteld.